Už kdysi Hippokrates prohlásil, že: „Zdravé střevo je kořenem veškerého zdraví“. Zkrátka to, co jíme, se odvíjí i na zdraví našich střev, na zdraví našeho mikrobiomu.
A co to vůbec ten mikrobiom je? Mikrobiom je skupina všech mikroorganismů ve střevě, v této skupině nacházíme různé bakterie, kvasinky, houby, viry… Pokud tyto mikroorganismy nejsou v rovnováze, spustí se v těle řada negativních procesů, jakési varování, že není něco v pořádku. Takový varovný signál může například přijít tehdy, když jsme nemocní. Mikrobiom zdravého člověka obsahuje až tisíce mikroorganismů, a pokud člověk léčí svou nemoc antibiotiky, může zase o několik tisíc mikroorganismů přijít. Proto se doporučuje při antibiotické léčbě zároveň dodávat probiotika pro potlačení nežádoucích účinků antibiotik.
Přirozenost mikrobiomu můžeme narušit i nevhodnou stravou
Nejvíce, na co bychom měli dbát, nejen kvůli zdraví našich střev, je pestrý jídelníček. Myslete hlavně na příjem vlákniny, který by se měl ideálně pohybovat od 25-30 g/den. Vlákninu najdete například v čerstvé zelenině a ovoci, v celozrnném pečivu, v luštěninách, ovesných vločkách, nebo v bramborách. Z tohoto důvodu je tedy výhodnější, pokud nahradíte bílé pečivo pečivem s obsahem semen nebo vloček, a místo kupovaného džusu si raději připravíte misku čerstvého ovoce. Snažte se zařazovat zeleninu ke každému pokrmu, pokud to jen půjde, a zařaďte do svého jídelníčku alespoň 1 x týdně luštěniny (čočka, cizrna, hrách, fazole).
Další potraviny, které jsou prospěšné pro zdraví střev, jsou ty s obsahem probiotik, jako je například bílý jogurt, kefír, podmáslí, acidofilní mléko či zrající sýry (ementál, gouda, mozzarella). Obecně se doporučuje zařadit do jídelníčku 2-3 porce denně mléčných výrobků, nejen právě kvůli tomuto benefitu (více informací v článku „Přehled mléčných výrobků a jejich benefity). Probiotika můžeme najít i ve fermentované zelenině (např. kysané zelí).
Omezte sladkosti a trvanlivé potraviny
Co byste v jídelníčku měli naopak omezit, je konzumace potravin s obsahem přidaných cukrů a vysokého množství tuků. Je vhodné omezit sladkosti, slanosti, trvanlivé pečivo, konzervované potraviny či trvanlivé uzeniny.
S tím souvisí i také technologická úprava potravin. Upřednostňujte vaření, dušení a pečení nad smažením. Pokud byste využili k tepelné úpravě potravin smažení, vybírejte olej, který je nejvhodnější ke smažení (nejvhodnější k této tepelné úpravě je řepkový olej, kvůli vysoké tepelné stabilitě, a z důvodu lepšího poměru nenasycených mastných kyselin: omega 3/omega 6).
Zaměřte se na konzumaci zdravých tuků s obsahem nenasycených mastných kyselin, ty nám totiž snižují riziko srdečně cévních onemocnění, zabraňují vysokému cholesterolu a vzniku obezity. Ty najdeme například v rybách, oříšcích (především vlašské ořechy, pekanové ořechy), nebo semínkách (chia semínka, lněná semínka).
Pozornost bychom měli věnovat konzumaci červeného masa, či syrového masa. Jejich častá konzumace není pro střeva prospěšná, a může zvyšovat riziko vzniku střevních nádorových onemocnění.
Kromě pestrého jídelníčku a vhodných potravin, by měl každý z nás, nejen pro své zdraví mikrobiomu, dodržovat pitný režim, a hlavně také pohybovou aktivitu.
Dejte si nejen něco dobrého, ale i výživově hodnotného, ať nečerpáte energii. Poté se běžte třeba proběhnout, nebo jen tak na procházku do lesa. Prospěje to nejen dobré náladě a pocitu, ale i Vašemu mikrobiomu.